2012. november 24., szombat

Nyírségi gombócleves




Leves hozzávalói:
40 dkg kockára vágott hús (én csirkemellből készítem, de az alaprecept borjúhús)
8 dkg vaj
1 sárgarépa
1 petrezselyem
1-1 darabka zeller és karalábé
15 dkg karfiol
10 dkg cukorborsó
10 dkg gomba
1 csapott evőkanál liszt
2 dl tejszín
2 tojássárgája
fél citrom leve

Burgonyagombóc hozzávalói:
15 dkg burgonya
4 dkg liszt
1 tojás
só, őrölt bors, szerecsendió

A vajat megolvasztjuk és a kockára vágott húst fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét. Felöntjük vízzel, beletesszük a zöldborsót, karfiolt, gombát, sózzuk, majd addig főzzük, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Közben elkészítjük burgonyagombócot. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk majd áttörjük. Amikor kihűlt liszttel, tojással összegyúrjuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kis gombócokat formázunk belőle és belefőzzük a levesbe.
Ezt követően vajas rántással sűrítjük a levest. Miután berántottuk, levesszük a tűzről és a tejszínnel elkevert tojással dúsítjuk. Citromlével pikánssá ízesítjük.