Számomra ezzel a recepttel nyerte értelmét a lasagne tésztalapok magyar polcokra kerülése. Egy összejövetelen ettem egy isteni halászlét követő fogásként, majd hazaérkezésem után rögtön elkészítettem a családnak is.
Hozzávalók:
1 csomag lasagne tészta
0,5 kg túró
20 dkg töpörtyű (igazi "disznóöléses" töpörtyű, NEM frissen pirított szalonna)
1 nagy pohár tejföl
1 dl főzőtejszín
10 dkg reszelt sajt
Sós vízben a lasagne lapokat félpuhára főzzük. Egy négyszögletes kerámia (jénai) tálat kikenünk zsiradékkal és belefektetünk egy sor tésztát. A lefektetett lapokat bőségesen megszórjuk töpörtyűvel, majd leborítjuk a következő réteg tésztával. Most meghintjük túróval és bőségesen meglocsoljuk tejföllel. Újabb tésztasor következik. A rétegezést addig folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.
A tetejét meglocsoljuk főzőtejszínnel és meghintjük reszelt sajttal.
180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Egy picit hagyjuk visszahűlni, akkor nagyon szépen szeletelhető.