2013. július 24., szerda

Vargabéles



Sokáig ellenérzésem volt a vargabélessel szemben, ugyanis cérnametéltből készül, és mindig átlapoztam a receptjét, akárhol találkoztam vele, mert nem igazán érzetem ingerenciát egy összetúrózott húslevesbetét elkészítéséhez. Egyszer aztán ott állt előttem a Vargabéles (így nagybetűsen) teljes valójában: gusztusos volt, nagyon kínálta magát. Így történt a budaörsi Kika éttermében az első találkozásunk. Nagyon finom, könnyű, édes egytálétel, amit a vaníliamártás tesz teljessé.
(Milyen érdekes, hogy Fanni lányom azért nem eszi meg, mert cérnametéltből készül. Kire ütött ez a gyerek?) :)


Hozzávalók
4 réteslap
25 dkg cérnametélt
50 dkg túró
5 tojás + 1 a tetejére a kenéshez
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 dl tejföl
kevés olaj

A cérnametéltet nem teljesen puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.

A vajat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a túrót és a tejfölt. Ebbe a krémbe keverjük a túrót és a felvert tojásfehérjét.

Egy tepsit vékonyan kikenünk zsiradékkal.
A réteslapokat egyenként olajozzuk, kettőt a tepsi aljába teszünk, rákenjük a tölteléket majd 2 réteslappal befedjük a tetejét. Felvert tojással megkenjük és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: 180 C-on kb. 45 perc.