Sokáig ellenérzésem volt a vargabélessel szemben, ugyanis cérnametéltből készül, és mindig átlapoztam a receptjét, akárhol találkoztam vele, mert nem igazán érzetem ingerenciát egy összetúrózott húslevesbetét elkészítéséhez. Egyszer aztán ott állt előttem a Vargabéles (így nagybetűsen) teljes valójában: gusztusos volt, nagyon kínálta magát. Így történt a budaörsi Kika éttermében az első találkozásunk. Nagyon finom, könnyű, édes egytálétel, amit a vaníliamártás tesz teljessé.
(Milyen érdekes, hogy Fanni lányom azért nem eszi meg, mert cérnametéltből készül. Kire ütött ez a gyerek?) :)
Hozzávalók
4 réteslap
25 dkg cérnametélt
50 dkg túró
5 tojás + 1 a tetejére a kenéshez
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 dl tejföl
kevés olaj
A cérnametéltet nem teljesen
puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a
porcukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a túrót és a tejfölt. Ebbe a
krémbe keverjük a túrót és a felvert tojásfehérjét.
Egy tepsit vékonyan kikenünk zsiradékkal.
A réteslapokat egyenként
olajozzuk, kettőt a tepsi aljába teszünk, rákenjük a tölteléket majd 2
réteslappal befedjük a tetejét. Felvert tojással megkenjük és aranybarnára sütjük.
Sütési idő: 180 C-on kb. 45 perc.