2012. október 11., csütörtök

Tortaburkolás - Aranyszabályok!

Ha már van mivel, akkor most vegyük át, hogyan.

A tortaburkoláshoz szükségeltetik - milyen meglepő - egy torta és a burkolóanyag.

A tortasütésnek azonban megvannak a maga TÖRVÉNYEI.
A törvény pedig törvény, muszáj betartani, mert ha nem, bünti jár érte: senkinek nem kívánom az összerogyó torta látványát, sem a repedező burkolómasszáét, és azt sem gondolnám, hogy a torta elkészítésénél a Pisai ferde tornyot akarjuk rekonstruálni.


Ez a torta atomjaira hullt a hűtőben, mert csakazértis beletöltöttem a lágyra sikerült krémet :((


Ezt mindenképpen tartsd be, ha szép tortát akarsz sütni:

1./ Mindig szánj elég időt a torta elkészítésére! Ha azt akarod, hogy a tortád finom legyen és szép, fordíts rá időt! Különben ne is állj neki! Mivel nem profi cukrászüzemben sütünk és általában senki nem dolgozik a kezünk alá, egy emeletes torta elkészítése - díszítéstől függően - 10-15 munkaóra is lehet.

2./ Háziasszonyként kb. 95% esélyed van rá, hogy a megsütött piskóta nem lesz tökéletesen egyenes. Általában egy jókora púp van a közepén. Ezt mindig le kell vágni! Ne sajnáljuk megtenni, mert nagyon finom puncsgolyót és Somlói utánzatokat tudunk belőle később készíteni. Amikor betöltjük krémmel a tortát, akkor is nagyon ügyeljünk rá, hogy egyenes legyen! Ha szükséges, a kész, betöltött tortát is faragjuk meg! Egy jó tanács: a krémmel betöltött tortára hűtés előtt tenyereljünk rá, így a krém  telítődik a lapok között, amit elsimítunk rajta és később nem okoz meglepetést, mikor a marcipán súlyától kezd el kitüremkedni és kinyomni a burkolómasszát.

3./ Burkolás előtt a tortát teljesen be kell vonni krémmel. Én vajkrémet használok a bevonómassza alá, de megfelelő az a krém is, amivel a tortát betöltöd. A lényeg, hogy ne legyenek benne kemény darabok (dió, gyümölcs stb.) tökéletesen sima felületet kell kapni. DE: soha-soha! ne használjunk olyan krémet a marcipán alá, amiben tejszín van! A tejszín kiolvasztja a marcipánból a cukrot és a burkolat egyszerűen szétfolyik. A legtökéletesebb - bár a legdrágább megoldás - a jól kihabosított vajkrém: 10 dkg vajra 5 dkg porcukrot számolunk és habosra keverjük. A habosra keverés azt jelenti, hogy addig verjük, míg a vaj térfogata kb. duplájára nő a színe pedig hófehér lesz. 

4./ Mindig jól behűtött tortát díszítsünk! Ha lágy a krém, a torta díszítés közben elmozdulhat, megrogyhat.

5./ Mielőtt a bevonómasszát ráhelyezzük a tortára alaposan be kell gyúrni, pont úgy, mint egy kelt tésztát. A bevonómasszát étkezési keményítőn nyújtjuk, és a nyújtófával emeljük át a tortára.

6./ Nem szabad túl vékonyra nyújtani a masszát! Az ideális anyagvastagság 2-3 mm, különben könnyen szakad.

A tortabevonást gyakorlatban megnézheted ITT , de rengeteg videót találsz ebben a témakörben.
És itt is gyakorlat teszi a mestert!