2012. október 16., kedd

Habkarika



A habkarika - összetevőit tekintve - egy nagyon egyszerű édesség, ennek ellenére nagyon sokszor fulladtam kudarcba vele. Szétfolyt a hab és nem tudtam formázni, nem keményedett meg stb.
Farkas Vilmos honlapján azonban rátaláltam a habcsókkészítés egyszerű-nagyszerű technikájára. Az eredeti recept ITT.

Ha kipróbáljátok - és remélhetőleg megszeretitek a csokikrémet -, akkor Nektek is marad tojásfehérjétek, amiből így tudtok finom és szép habcsókot készíteni:

20 dkg tojásfehérjét
40 dkg kristálycukorral
egy lábosba teszünk. Folyamatos keverés mellett csípősen melegre hevítjük. Ez azt jelenti, hogy melegítés közben beledugom az ujjam, és mikor olyan meleg, hogy már csíp, akkor jó.
Levesszük a tűzről és keverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Ne lepődj meg, lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mintha normál állapotában vernéd fel a tojásfehérjét.)
Csillagcsöves habzsákba töltjük és sütőpapírra habkarikát, habcsókot nyomunk. 70 C fokos sütőben bő 3 órán keresztül szárítjuk.


Ha kreatív hangulatban vagyunk, kosárka formára is nyomhatjuk a habot és száradás után tejszínnel, gyümölccsel tölthetjük. Ekkor azonban már nem habcsók, hanem Pavlova névre hallgat. :))) (Csak zárójelben jegyzem meg: nagyon látványos édesség, de az élvezeti értéke nem túl nagy. Pont olyan, mintha, habcsókra tejszínt nyomnánk.... ) :))


Tejszínes, epres habkosárkák csokilepkével
(Csokilepke az Aldiból)