2012. október 5., péntek

Kínai csípős leves

Nagyon szeretem, a finom, tartalmas leveseket. Nálunk ez is egy családi kedvenc.






1 csirkemell
1 vöröshagyma
Fafülgomba
Bambuszrügy
Cukorborsó
2-2 szál kockázott sárgarépa és zöldség
üvegtészta
2 tyúkhúsleves kocka
2 ek szójaszósz
1-2 ek ecet
1 ek étkezési keményítő
Erős Pista
Só, bors

A csirkemellet, a hagymát, a bambuszrügyet felkockázzuk, a fafülgombát kisebb darabokra vágjuk.
Olajon megfonnyasztjuk a hagymát a csirkemellel. Felöntjük kb. 1 l vízzel, beletesszük a vegyes zöldséget, bambuszrügyet, gombát. Beledobjuk a két húsleves kockát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint Erős Pistát teszünk bele. Szójaszósszal, ecettel ízesítjük. Amikor minden puhára főtt étkezési keményítővel sűrítjük (1 evőkanál keményítőhöz 0,5 dl hideg vizet adunk - mivel a keményítő csak hideg vízben oldódik csomómentesen -, majd 2-3 kanál levest keverünk hozzá és beleöntjük a levesbe).

A végén jön a fő hadművelet: az üvegtészta befőzése a levesbe. Az üvegtészta - szerintem - nagyon finom, de egy alattomos dög. Ha nem tördeled szét, akkor végtelenített spagetti módjára lóg ki a szádból, ha pedig szét akarod törni, akkor rá kell jönnöd, hogy van az a cérnametélt, ami könnyen kifog rajtad. Kézzel nem bírod eltörni, a kés nem viszi, marad az olló. Mire ollóval felaprítod begörcsöl a kezed tőle és takaríthatod a konyhát, mert pattog mindenfelé....
De megéri!!!!
(Ha valakinek van ötlete üvegtészta ügyben, nagyon szívesen fogadom!)