2012. december 26., szerda

Pozsonyi kifliA Pozsonyi kifli - és nagytestvére a bejgli - un. élesztős, omlós tésztából készül, amibe az élesztőt nem felfuttatva tesszük bele, hanem belemorzsoljuk, így marad a tészta omlós.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
0,5 dkg só
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
20 dkg margarin
1,5 dl tej

A lisztben elkeverjük a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt azt követően pedig a margarint. Teljesen morzsoljuk szét a lisztben a zsiradékot, ne maradjanak nagy csomók benne. Ezt követően hozzáadjuk a tojássárgát, porcukrot és a tejet és jól kidolgozzuk a tésztát.
Hűtőben pihentetjük, amíg a töltelékeket elkészítjük.
A mennyiben bejglit készítünk, úgy egy tömbben hűtjük a tésztát, azonban, ha Pozsonyi kifli készül belőle, akkor kis rudakban tesszük hűlni, így:


Én egy üveglapon hűtöm az egyforma - 3 dkg-os - rudacskákat.

Amíg a tészta hidegen pihen, elkészítjük a tölteléket. Forrázott mák illetve dió töltelék kerül bele, ami azt jelenti, hogy a darált diót, illetve mákot meleg cukorsziruppal vagy meleg cukrozott tejjel öntjük le. Én ötvöztem a kettőt.

Cukorszirup:
60 dkg kristálycukrot 2 dl vízzel sziruppá főzünk. Forrástól számítva 4-5 percig főzzük, hogy sűrű legyen.

Mák töltelék:
30 dkg darált mákot leöntünk cukorsziruppal, éppen annyival, amennyit felvesz. Kicsit száraznak tűnik, de adunk hozzá egy kis tejet, amitől puhább, de formázható - nem szétfolyó - masszát kapunk. 

Dió töltelék:
A 30 dkg darált diót ugyanúgy készítjük el, mint a mák tölteléket.

Ha a töltelékek elkészültek, a tésztarudakat kivesszük a hűtőből és elkészítjük a kifliket.


A rudacskákat egyenként hosszúkás formájúra nyújtjuk.Ráhelyezzük a tölteléket, úgy, hogy a kifli minden részére jusson.A tészta felső két sarkát ráhajtjuk a töltelékre.Rudat formázunk belőle. Úgy helyezzük magunk elé, hogy a tészta széle alulra kerüljön.Kifli alakúra formázzuk a rudakat (visszahajtjuk a két végét) és sütőlemezre helyezzük.

Hogy a Pozsonyi kifli és a bejgli elnyerje sajátos, márványos felületét a következőképpen járunk el: tojássárgájával lekenjük a kifliket és hagyjuk, hogy megszáradjon rajta. Miután megszáradt (már nem tapad a felülete) lekenjük tojásfehérjével is.
180 fokos sütőbe tesszük és készre sütjük.


Nagyon finom, napokig elálló, tartós édességet kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése