2013. február 14., csütörtök

Csőben sült csülkös nokedli füstölt sajttal




Párommal minden évben megünnepeljük egymásra találásunk évfordulóját egy romantikus vacsorával. Egyik alkalommal ezt az egytálételt választottam és kisebb módosításokkal azóta sokszor elkészítettem a családomnak. Nálunk állandó helye van a karácsonyi menüben is (a halászlé mellett).
Igazi magyaros fogás, amit garantáltan imádni fogsz.

Hozzávalók
Nokedli (0,5 kg lisztből készítve)
1 húsos füstölt csülök
1 nagy doboz tejföl
2 Parenyica sajt


Az elkészítés menete:
1.
Egy füstölt csülköt megfőzünk. Mivel a csülök önmagában is kellően sós, ezért a főzővízbe nem teszünk sót, csak 1 babérlevelet és egy fél marék egész fekete borsot. 2-3 óra alatt puha omlósra főzzük. Én csak a színhúst használom fel belőle, miután megfőtt kisebb kockákra vágom.

2. 
0,5 kg lisztből (+ tojás, só, víz) nokedlit főzünk. 

3.
Egy kerámia sütőtálat kicsit kiolajozunk és beletesszük a nokedlit. Hozzáadunk egy nagy doboz tejfölt, jól összekeverjük a nokedlival. Rátesszük a kockára vágott csülökhúst és újra összekeverjük, egyenletesen elosztva, hogy minden falatba jusson. A tetejét teljesen beborítjuk Parenyica sajttal. (Az eredeti recept szerint a tejföl helyett juhtúrót kell a nokedlihoz keverni, de szerintem úgy szárazabb lesz sütés után, és őszintén szólva az "illatát" sem kedveljük.)

4.
180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és ÖSSZEMELEGÍTJÜK! Nem sütjük! Amint megolvad a sajt a tetején már kész is, utána már csak kiszárítjuk. Mivel minden összetevője étkezésre kész állapotban kerül a sütőbe, ezért nem igényel újabb sütést.