Párommal minden évben megünnepeljük egymásra találásunk évfordulóját egy romantikus vacsorával. Egyik alkalommal ezt az egytálételt választottam és kisebb módosításokkal azóta sokszor elkészítettem a családomnak. Nálunk állandó helye van a karácsonyi menüben is (a halászlé mellett).
Igazi magyaros fogás, amit garantáltan imádni fogsz.
Hozzávalók
Nokedli (0,5 kg lisztből készítve)
1 húsos füstölt csülök
1 nagy doboz tejföl
2 Parenyica sajt
Az elkészítés menete:
1.
Egy füstölt csülköt megfőzünk. Mivel a csülök önmagában is kellően sós, ezért a főzővízbe nem teszünk sót, csak 1 babérlevelet és egy fél marék egész fekete borsot. 2-3 óra alatt puha omlósra főzzük. Én csak a színhúst használom fel belőle, miután megfőtt kisebb kockákra vágom.
2.
0,5 kg lisztből (+ tojás, só, víz) nokedlit főzünk.
3.
Egy kerámia sütőtálat kicsit kiolajozunk és beletesszük a nokedlit. Hozzáadunk egy nagy doboz tejfölt, jól összekeverjük a nokedlival. Rátesszük a kockára vágott csülökhúst és újra összekeverjük, egyenletesen elosztva, hogy minden falatba jusson. A tetejét teljesen beborítjuk Parenyica sajttal. (Az eredeti recept szerint a tejföl helyett juhtúrót kell a nokedlihoz keverni, de szerintem úgy szárazabb lesz sütés után, és őszintén szólva az "illatát" sem kedveljük.)
4.
180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és ÖSSZEMELEGÍTJÜK! Nem sütjük! Amint megolvad a sajt a tetején már kész is, utána már csak kiszárítjuk. Mivel minden összetevője étkezésre kész állapotban kerül a sütőbe, ezért nem igényel újabb sütést.