2013. szeptember 18., szerda

Almás pite


Ránézésre inkább pités almának nevezném, de így imádom: nagyon vékony, roppanós tészta sok-sok almával. A szomszéd néni receptje gyermekkoromból, és hiába cukrászsuli a linzertésztás pitével, nekem ő maradt a kedvenc. 

Töltelék:
- reszelt alma
- kristálycukor
- citromlé
- őrölt fahéj

Mennyiséget nem tudok írni, én azt szeretem, ha vastagon van benn az alma. Készítse mindenki annyi almával, amely ízlésének megfelelő, és cukorral, kevés citromlével, fahéjjal szabja személyre az ízesítést.

Tészta hozzávalói:
10 evőkanál finomliszt
12,5 dkg Rama margarin
1/2 pohár tejföl (kis poharas)
1 tojás
csipet só
1/2 csomag sütőpor

Tetejére
1 egész tojás felverve

Az összes összetevőt egy tálba teszem és tésztát gyúrok belőle, majd két egyenlő részre osztom. A tepsit kikenem zsiradékkal (ez a mennyiség egy 25x35 cm-es tepsihez elegendő). Kinyújtom az alsó lapot és belehelyezem a tepsibe. Megszórom zsemlemorzsával (ami felissza a levet, amit az alma sütés közben ereszt). Az ízesített reszelt almát kinyomkodom és a morzsás tésztalapot beterítem vele. Végül kinyújtom a felső lapot és az almatöltelékre teszem. 1 egész tojást felverek és rákenem a tészta tetejére. Mielőtt a sütőbe helyezem villával megböködöm, hogy a felszabaduló pára tudjon távozni a sütiből, így nem reped meg a teteje.
180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.