Erről a sütiről mindenkinek egy lakodalom jut eszébe, finom házi süteményekkel. Mikor laposkúszásban közlekedtünk az asztalok között és gyűjtöttük be az összes őszibarackot és csokis kosárkát. Ez a süti mindig is kuriózum marad, talán azért, mert elég macerás az elkészítése és ritkán kerül az asztalra.
Tészta elkészítése
80 dkg liszt
20 dkg zsír
3 tojás sárgája
30 dkg kristálycukor
1 sütőpor
2 dl tej
A tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem. Ezt követően hozzáadom a puha zsírt. Végül a tejet és a sütőporral elkevert lisztet váltakozva adagolom hozzá. Kemény, jól formázható tésztát kapunk, ha lágynak érezzük, adjuk hozzá még lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsire kis diónyi gombócokat helyezünk egymástól kissé távol, mert jól megnőnek, kikerekednek.
180 fokos sütőben világosra sütjük a fél-barackokat. Ne süssük túl, mert megrepedezik a teteje. Még melegen kiskanállal kivájjuk a közepét. Ahogy hűl, egyre nehezebb kikapargatni a közepét és nagyon törékeny lesz.
Töltelék
a kikapart tészta morzsává aprítva
25 dkg baracklekvár
25 dkg porcukor
1 rumaroma
3 dkg kakaópor
1 dl tej
A hozzávalókat összekeverjük és betöltjük vele a fél barackokat, majd összetapasztjuk azokat.
Díszítés
Az eredeti recept alapján egy vérnarancs- és egy mandulaaromát kissé felhigítunk, ecsettel megkenjük egyik oldalát zöldre, másik oldalát pirosba, majd kristálycukorban meghempergetjük.
Én piros barackokat készítettem, de a teljes őszibarack ízélményhez hozzátartozik a mandulaaroma, ezért színtelen mandulaaromát ételfestékkel piros festettem, megkentem vele a barackokat és cukorba forgattam. Marcipán levélkékkel lett teljes az összhatás.