2013. június 25., kedd

Lúdláb torta

Emlékezetes torta lesz az életemben, az biztos!

2013. június 21-én hivatalosan is cukrász lettem, PAPÍROM van róla (friss, ropogós kemény "diploma")! :)
Bár egyelőre még mindig hobbiként, nagy örömmel űzöm a tortázást, azért a bakancslistámra titokban felfestettem Eszti Kreatív cukrászdájának álomfelhőjét. :DDDD

A cukrászvizsgán 4 süteményt kellett elkészítenünk és a Lúdláb volt azon kevesek egyike, amit nem szerettem volna húzni, és ennek ellenére, vagy pont ezért a Liba-lába lett az egyik vizsgamunkám. Talán a Párizsi krém miatt tartottam tőle, talán azért mert csokival borítani nem az erősségem, nem tudom. A végeredmény tetszetős, a Párizsi krém finom, a csokimáz tükörsima lett.

Íme az autentikus Lúdláb torta receptje (ahogy a cukrászképzésen tanítják)



Hozzávalók egy 12 szeletes (24 cm-es) tortához

Kakaós piskóta
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor

A 4 tojás fehérjét a 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az átszitált lisztet és kakaóport. A masszát óvatosan keverjük, hogy ne essen össze, ne törjük össze a habot. Tortakarikában kisütjük és hagyjuk kihűlni.

Párizsi krém
4 dl tejszín
20 dkg kristálycukor
10 dkg kakaópor
25 dkg margarin

A tejszínt a cukorral feltesszük melegedni, szálpróbáig főzzük. A szálpróba azt jelenti, hogy az oldatot kb. 105-110 C fokig melegítjük. Egy keveset két ujjunk közé veszünk és széthúzzuk. Ha szakadás- mentesen kb. 2 cm-re szét tudjuk húzni, úgy, hogy egy szál képződik az ujjaink között, akkor elkészültünk.
Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport. Teljesen kihűtjük majd habosra keverjük a margarinnal.

Meggy
Meggybefőttet használunk, melyből 12 szép szemet félreteszünk a torta díszítéséhez. Kb. 2 marék meggyet félbevágunk és konyakban áztatjuk.

A torta összeállítása
A kakaós piskótát kivesszük a karikából (hogy ne tapadjon a formába), majd a piskótát visszahelyezzük a formába úgy, hogy a piskóta alja nézzen felfelé.
Rárakjuk a félbevágott konyakos meggyet és a piskótát icipicit meglocsoljuk a konyakos meggylével. Nem szabad eláztatni!
Ezt követően beborítjuk a Párizsi krémmel. A krémből tegyünk félre egy keveset a díszítéshez! Egyenletesen eldolgozzuk a krémet és több órára a hűtőbe tesszük, jól kifagyasztjuk.

Mikor a krém megszilárdult kivesszük a formából (vékony pengéjű, éles késsel körbevágjuk a formában a tortát) és behúzzuk csokimázzal. 
A csokimázhoz 2 tábla étcsokoládét kevés olajjal felolvasztunk és ráöntjük a torta tetejére. Késsel elsimítjuk, majd újra hűtőbe tesszük, hogy a csoki megszilárduljon.

Most már csak a díszítés maradt: a félretett krémből egyenletes távolságra 12 krémrózsát nyomunk, melyek  közepébe belehelyezzük a meggyszemeket. 
A torta felszeletelése feltétlenül forró vízbe mártott éles, hosszú pengéjű késsel történjen, így a csoki nem töredezik.