2013. február 15., péntek

Dobos torta - újraálmodva




Unokatestvéremnek készültek a mini dobostorták születésnapi meglepetés gyanánt. Sokat kutakodtam az eredeti Dobos torta receptje után. Állítólag ez az igazi...  Ami viszont biztos: az Ünnepelt szerint nagyon finom volt. Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók:
TORTALAPOK
6 db tojás
12 dkg porcukor
4 dkg vaj
12 dkg liszt

KRÉM
4 db tojás
20 dkg porcukor
24 dkg vaj
3 dkg kakaópor
1 vaníliás cukor
20 dkg jó minőségű étcsokoládé

KARAMELL
12 dkg kristálycukor

A 6 tojás sárgáját 4 dkg porcukorral habosra keverünk. A tojások fehérjét a maradék 8 dkg porcukorral habbá verjük. A két masszát óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy ne törjük meg a habot. Közben belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Lassan a lisztet is hozzákeverjük. Ez a tésztamennyiség 6 db kb 20-22 cm átmérőjű kerek tortalaphoz elegendő. Sütőpapírra rajzolt körökre kenjük a tésztát és kisütjük a 6 db lapot.

A krémhez a 4 tojást 10 dkg porcukorral gőz fölött sűrűre főzünk. A vajat a maradék cukorral, kakaóval és vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt cukros tojást, majd óvatosan belecsorgatjuk a felolvasztott étcsokoládét.
A krémmel öt tortalapot összetöltünk, a hatodikat (a legszebb) lapot karamellel vonjuk be.

A karamellhez a cukrot kis lángon aranysárgára pirítjuk és bevonjuk vele a tortalapot. Mielőtt teljesen megkeményedne (ami borzasztó gyorsan megtörténik) 12 szeletre vágjuk és ráhelyezzük a torta tetejére.

Díszítésként az oldalát bekenhetjük a csokikrémmel és panírozhatjuk őrölt dióval, mogyoróval.